Skip to main content

Prijsverlaging van een aantal VPK penningen in de webshop

Een aantal penningen uit de webshop zijn in prijs verlaagd!

Het bestuur heeft besloten de prijs van een aantal incourante VPK penningen in de webshop te verlagen. Dit is vermeld bij de penningen "(afgeprijsd)"

Dit om de verkoop van de penningen te stimuleren, het heeft geen zin om penningen op voorraad te houden, de doelstelling van de vereniging is juist om penningkunst te stimuleren!

Algemene Ledenvergadering 13-04-2024

Uitnodiging Algemene ledenvergadering 13-04-2024 

Het is ons een genoegen om u, alle andere leden en belangstellenden van de VPK uit te nodigen voor de  Algemene ledenvergadering op 13 april 2024.
Wij stellen uw deelname aan de vergadering zeer op prijs.

De vergadering vindt plaats in de Pelgrimszaal van de Jacobikerk, St. Jacobsstraat 171 - 3511 BP – Utrecht

De ontvangst is vanaf 10:30 en de vergadering start om 11:00 en eindigt om 16:30

U kunt zich, eventueel met een introducé, aanmelden door het invullen en

retourneren van het Inschrijfformulier voor 3 april 2024.

Het inschrijfformulier kunt u aanvragen door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Penningmarkt tijdens Algemene ledenvergadering 13-04-2024

Penningmarkt 13-04-2024

Heeft u penningen die u aan belangstellende wil laten zien of verkopen, dan kunt u dit doen op de penningmarkt tijdens de Algemene ledenvergadering op 13-04-2024. 

De vergadering vindt plaats in de Pelgrimszaal van de Jacobikerk, St. Jacobsstraat 171 - 3511 BP – Utrecht.

De ontvangst is vanaf 10:30 en de vergadering start om 11:00 en eindigt om 16:30. De penningmarkt loopt van 15:00 - 16:30.

De deelname staat vrij voor alle penningmakers en penningverzamelaars, zowel leden als niet-leden van de Vereniging voor Penningkunst.

U kunt zich opgeven voor de Penningmarkt door het aanvragen van een inschrijfformulier via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Kunt u zo snel mogelijk reageren doch voor 3 april 2014. Wij sturen u dan alle benodigde gegevens toe.

 

Theo van de Vathorst (1934-2022) in Galerie Quintessens

Expositie - Beelden met een Verhaal - tot 29 maart 2024 

Link naar Gallerie Quintessens

De aimabele, getalenteerde Utrechtse beeldhouwer en tekenaar Theo van de Vathorst maakte o.a. kleinplastiek, portretten, beelden en reliëfs voor de openbare ruimte. Hij werkte in brons, steen en keramiek, en vervaardigde daarnaast een groot aantal tekeningen. Wellicht het bekendste beeld in het genre ‘nagelvaste opdracht’ is diens ‘Marktvrouw’ op de Utrechtse Vismarkt. 

De belangrijkste en meest complexe opdracht in zijn werkzame leven werd de opdracht, die hij in de jaren ’90 kreeg voor het maken van bronzen deuren voor de middeleeuwse Domkerk.

Theo van de Vathorst maakte beelden die passen in de traditie van de weergave van de menselijke figuur. Op geheel eigen wijze gaf hij vorm aan een oeuvre, waarin gevoel voor humor en een brede kennis van de oudheid en niet-westerse culturen de rode lijn vormen. Veel van zijn speelse en levendige sculpturen dragen een verhaal in zich.

Hetzelfde geldt voor de vele penningen van zijn hand.

Theo van de Vathorst overleed op 21 januari 2022 op 88-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Utrecht.

Erica van Seeters in Beelden aan Zee

Tentoonstelling  - Kosmische Contrasten  - tot 14 juli 2024

Beeldhouwer Erica van Seeters 1962, (HKU) werkt voornamelijk in steen. Van groot tot zeer klein. Deze kleine werken zijn te zien in de Wim Quist  (penningen) vitrine. Haar kleine sculpturale werken geven een inzicht in haar zoektocht naar de ‘lege ruimte’ De vraag of verdichte materie, zoals steen, voor het grootste gedeelte niet juist ruimte is in plaats van materie (quantumfysica).

Wat is deze ruimte dan? Energie, licht, frequentie, liefde, of….?

Sterren en planeten draaien om de zon, zoals in het atoom, waar de elektronen om de kern draaien. Onbegrensde sterrenstelsels, onophoudelijke beweging, in het heelal en in onze cellen. Een universum, een micro-macrokosmos, twee polaire krachten: aantrekkingskracht en middelpunt-vliedende kracht. Niets staat vast.

lezing 25 November

de Vereniging voor Penningkunst wil het jaar graag met een activiteit afsluiten, en wel een lezing.                 

op zaterdag 25 November

aanvang 13:45 (Inloop vanaf 13:00)
 
De lezing zal worden gehouden door Paul Albers en de titel van de lezing zal zijn:
 

Koloniaal verleden,

penningen, en

de Vereniging voor Penningkunst.

U bent daartoe welkom in de Jacobikerk,
St Jacobsstraat 171, 3511 BP te Utrecht.

Dit is op ongeveer 10 minuten lopen van het Centraal Station.
Toegang is vrij en iedereen is welkom. Koffie en thee zullen klaar staan, we vragen hiervoor een vrijwillige bijdrage.
 
Voor de leden is er bovendien de mogelijkheid om, na afloop van lezing en discussie,

de penningen die ze dit jaar bestelt hebben, mee te nemen.


Wij hopen dat u daar gretig gebruik van wilt maken!
 
Mocht U de intentie hebben om te komen, en ook uw bestelde penningen af te halen, zouden we het fijn vinden als u ons even een mailtje stuurt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dit zonder enige verplichting, enkel zodat we een beetje een idee hebben hoeveel mensen van deze gelegenheid gebruik zouden willen maken. We slepen namelijk liever niet onnodig met een groot overtal aan penningen.
Verder geldt: hoe meer zielen, hoe meer kans op nieuwe leden, dus zegt het voort en sleep uw introducees gerust mee.
 
Wij hopen velen van u op zaterdagmiddag de 25ste te zien!

met vriendelijke groet
het bestuur.
 
Paul Albers is behalve voorzitter van de Vereniging voor Penningkunst ook groot kenner van het archief van Eugène Dubois, de ontdekker van de Javamens. Albers heeft grote delen van dat archief ontsloten en is daarin, vanzelfsprekend, vele voorbeelden van 'koloniaal verleden' tegengekomen. In de lezing zal hij met name uit die voorbeelden putten.U kunt in de Beeldenaar, die eerdaags bij u op de mat valt, al vast een voorschotje op de lezing nemen middels een artikeltje dat U daar zult vinden. Wij hopen dat u het met ons over dit thema wilt nadenken.