Skip to main content

Wie ben ik

Beweging is er altijd, ik ben me sterk bewust van de beweging van de aarde, dat wijzelf altijd bewegen en de tijd beweegt. We worden geboren en gaan dood. Ik ben gefascineerd door transparantie, kwetsbaarheid en wil met mijn werk uitnodigen om bewust ervaringen op te doen.  Deze thema’s zijn de inspiratie voor mijn monumentale beelden en voor de penning die ik in opdracht van de VPK gemaakt heb.

De vorm van de penning is gebaseerd op een gevisualiseerde beweging. Tevens symboliseert zij de levensweg van ieder mens. De penning is gemaakt van staal en verloopt van smal naar breed en eindigt uiteindelijk weer smal. Het doormiddel van water gesneden staal is de transparantie van het ontwerp bereikt. In het uitgespaarde gedeelte heb ik de tekst ‘ ik zit verscholen in de schoonheid waaruit wij allen zijn geboren’ verwerkt. Deze tekst die komt uit de eerste strofe van het gedicht WIE BEN IK. Tijdens een tentoonstelling in de grachten van Amersfoort(Kunstvaarroute) in 2009 werkten alle beeldend kunstenaars samen met een dichter. De in Nederland wonende Turkse dichter Ali Şerik schreef toen een prachtig gedicht over mijn werk. In woorden raakte hij de kern van mijn beeldende kunst.

Anneke Schollaardt  2017

 

Anneke Schollaardt (1966, Assen) volgde de hogeschool voor beeldende kunst Constantijn Huygens te Kampen.   Zij maakt vooral grote sculpturale beelden van staal, de beelden zijn te zien  op  een aantal plekken in Nederland. Daarnaast maakt zij hele kleine ruimtelijke tekeningen van staal en gaas. Haar werk draagt thema’s als beweging, transparantie en kwetsbaarheid.
Schollaardt had solotentoonstellingen in Zwolle en Valencia(Spanje) en nam deel aan groepsexposities in Museum de Fundatie in Heino (2010) en in beeldentuinen en beeldenroutes in binnen en buitenland (Frankrijk, Zuid Korea). Naast haar werk als beeldhouwer maakt zij gedenkbeelden en werkt met edelmetalen op klein formaat.

www.schollaardt.nl

Voor meer informatie zie het tijdschrift de Beeldenaar 2017 september/oktober.

Beeldhouwer: Anneke Schollaardt

Uitvoering: geblauwd blank staal

Afmeting: 130 x 84 x 42 mm

Signatuur: Ik zit verscholen in de schoonheid

waaruit wij allen zijn geboren,  en VPK17, AMS

Gedicht: Ali Şerik

Gesneden door de firma alleswatersnijden.nl

Buigen, zetten en afwerking: Anneke Schollaardt