De penning 'Horen' van Henny van Grol is nog niet gegoten.

De verlengde inschrijvingstermijn is nu gesloten. We verwachten de penning in het eerste kwartaal 2021. 

 

 

 

 

Helaas, i.v.m. het bekende Covid-19 virus zijn alle atelierbezoeken vooralsnog stopgezet.

Maaike van de Gevel: 19 september 2020: 11.00 - 13.00 uur

Locatie: Atelier in De Beeldhouwwinkel, Maanweg 68, 2516 AA Den Haag.

Maaike van de Gevel (1971) volgde haar opleidingen onder andere aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Sinds 2015 doet zij een beeldend onderzoek naar de Adem. De ademhaling, die niet altijd vrij stromen kan, inspireerde tot het maken series werken over Ademruimte en de Ademstroom. Uit haar serie porseleinen wandsculpturen vloeide een serie porseleinen penningobjecten voort. Zie voor meer informatie:  www.maaikevandegevel.nl

31 oktober 2020: 13.00 - 15.00 uur: Bruno Ninaber van Eyben in Delft.

Ninaber van Eyben is een Nederlands industrieel vormgever, bekend als sieraadontwerper en van zijn ontwerp voor de laatste reeks Nederlandse guldens. Hij is emeritus hoogleraar aan de aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Zie: http://www.ninaber.nl/.

28 november 2020: 12.00 - 14.00 uur: Geer Steyn in Amsterdam.

Steyn is beeldhouwer en medailleur. Op de oproep voor deelname aan kunstenaars om hun atelier open te stellen reageerde Geer Steyn weer enthousiast. In 2016  verscheen van Hans Sizoo, Jan Teeuwisse en Geer Steyn de publicatie

'Geer Steyn - beelden en penningen', uitgegeven door Waanders. Zie: http://www.geersteyn.com/

11 december 2020: 14.30 - 17.00 uur: Herman Gerritsen van het Nederlands Economisch Penningkabinet (NEPK),Erasmus Universiteit Rotterdam.

Dr. Herman Gerritsen, conservator van het NEPK geeft een toelichting op de verzameling en toont de collectie en lopende tentoonstelling. De rijke verzameling maakt deel uit van het academisch erfgoed van de Erasmus Universiteit en valt  onder de hoede van de Stichting Universitair Historisch Kabinet (SUHK). Deze stichting houdt zich onder meer bezig met het verzamelen, beheren, behouden en presenteren van materiaal dat van blijvende historische waarde is voor de Erasmus Universiteit Rotterdam waaronder de ca. 2000 penningen.

Opgave voor de atelierbezoeken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deelnemers
(in volgorde van opgave) zullen tijdig per e-mail worden ingelicht
over het adres en tijdstip. Informatie over de atelierbezoeken, ook
voor geïnteresseerde penningkunstenaars, kan worden verkregen bij Jan
Paul Kruimel, tel. 071-5652463 of bij Carina Greven, tel. 0613127544.

 

 

 

ledenbijeenkomst 17 nov 2019

verslag 

VPK brainstorm 20191117 2 klein

Beste VPK leden (en ex-leden) van de Vereniging voor Penningkunst en handzame sculpturen.
 
Op zondag 17 november zijn we met vijfentwintig leden bijeengekomen. Doel was om met het bestuur te brainstormen over het toekomstbestendig maken van de VPK. Geen ledenverlies meer om de verkeerde reden. Wat is er uitgekomen?

Idee 1
Het ledenverlies komt onder andere door het afhaken van leden die het liefst mooie, traditionele bronzen penningen krijgen. De blijvers zijn juist heel tevreden met de mix van traditionele en vernieuwende penningen en wat we maar zullen noemen: 'handzame sculpturen'. Om aan beide behoeften in voldoende mate tegemoet te komen wordt geopperd om elk jaar twee penningen aan te bieden, een traditionele en een vernieuwende,  waarvan er één gekozen moet worden Dit idee heeft flinke financiële implicaties. Wellicht dat er een vorm uitkomt met bijbetaling, niet elke penning heeft immers dezelfde productiekosten. Wellicht is het meet subsidie jaarlijks te realiseren.

Idee 2
Over de zichtbaarheid van de vereniging: houdt een lezing of kunstbeschouwing over een specifiek penningonderwerp, ook toegankelijk voor niet-leden, met een stukje in de Beeldenaar. Eén keer per jaar zou toch moeten lukken, laten we zeggen: de najaarslezing.

Idee 3
Het overzichtsboek van VPK penningen (Tilanus) stopt in het jaar 2000, er zijn al mensen bereid gevonden om hier een vervolg aan te geven. Het zou mooi zijn als er bij ons honderdjarig jubileum in 2025 zo’n boek ligt. En in het vervolg van dit idee natuurlijk ook dat jubileum zelf: willen we daar wat moois van maken met een grote tentoonstelling dan moeten we volgend jaar een groep samenstellen en hieraan beginnen. Het museum in Zutphen is een welwillende locatie, dat is al gepolst, maar alles ligt nog open.

Idee 4
De website kan gekoppeld worden aan sociale media met filmpjes (bijvoorbeeld van het maakproces van penningen). Wie gaat er eens filmen bij degene die nu met een penning bezig is? Of filmt de lezingen van de kunstenaars tijdens de ALV, zodat deze op YouTube te zetten en te bekijken zijn. Als er geen herkenbare personen in beeld zijn kan dat op een youtubekanaal.

Idee 5
Laten we een vaste opstelling maken met penningen die we tentoonstellen in een penninggalerie of als wisselvitrine bij musea. Of ook eens op een relevante kunstbeurs aanwezig zijn.

Idee 6
De Fidem-penningen zouden standaard in Nederland geëxposeerd moeten worden, begeleid door een artikel in de Beeldenaar.

Idee 7
Afwijkende penningen blijven vaak in je geheugen hangen, vernieuwende penningen zijn essentieel in onze vereniging. Jonge kunstenaars zijn best voor een penning te interesseren, maar wat er uitkomt is meestal niet iets van brons, hoe dan ook, laten we weer eens onderbouwen waarom de vernieuwende kant van de VPK zo belangrijk voor velen is. Kunstenaars vernieuwen immers voortdurend en verkennen dus de grenzen van de penning.
Deze voeg ik zelf toe: als bovenstaande wordt onderbouwd wil ik ook graag weer eens praten of laten schrijven over de kwalitet van een traditionele penning: zijn daar criteria voor?

Idee 8
Maak meer gebruik van de Beeldenaar door onderwerpen rond penningen aan te dragen. Ik bedenk daarbij dat er ook nieuwe leden zijn en die lezen ook graag weer eens iets wat voor anderen misschien ouwe koek is. Het penningmaken kent vele procedé’s bijvoorbeeld, elke kunstenaar andere denkprocessen, specialisten kunnen eens penningen rond een thema beschrijven, enzovoort.

Idee 9
Er zijn leden bereid om elk jaar een subsidieaanvraag te verzorgen.

Idee 10
We kunnen veilinghuizen meer in de pr van de VPK betrekken, vooral als er VPK-penningen worden aangeboden.

Idee 11
De contributie-inning kan beter door iedereen een factuur te sturen, liefst per mail. (En door machtigingen te blijven promoten.)

Idee 12 
De doelstelling van de vereniging zoals beschreven is in onze statuten wordt nog steeds als geldig ervaren. Maar de term handzame sculptuur is het misschien waard om in onze statuten te zetten naast het woord penning.

 
Ideeën roepen ook vragen op. In januari gaat het bestuur zich over bovenstaande buigen en op de alv van 5 april zullen we met voorstellen komen, vragen om medewerking, en moeten we stemmen over het een en ander. U kunt natuurlijk ook met voorstellen komen mits vooraf ingediend.
U kunt op dit verslag reageren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We zijn blij met elke suggestie, reactie of bijstelling zolang het maar constructief is.
Rest mij te vermelden dat een ex-lid spontaan weer lid is geworden na deze bijeenkomst. Ik hoop dat er meer volgen. Tot ziens op de alv van 5 april 2020 in Zutphen.

Namens het bestuur,
Rein de Goeje.